Kacang Pol Istimewa (hidangan 4 orang)
Kalori: 276kcal, protien:20g, karbohidrat:34g, lemak:30g, sodium:675mg, serat:8g
Bahan-bahan A:
320g kacang perang/kacang pol
2 sudu kecil jintan manis
8 sudu besar bawang besar [dipotong dadu]
1 sudu besar bawang putih [dikisar halus]
2 sudu besar minyak zaitun
Bahan-bahan B:
3 batang cili hijau [dihiris]
2 sudu besar bawang besar [dipotong dadu]
4 biji telur [digoreng]
4 keping roti gandum
Cara membuat:
Kisar kacang pol/ kacang perang sehingga halus.
Kemudian, panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan jintan manis sehingga 7 minit.
Masukkan kacang pol dan biarkan ia mendidih.
Hidangkan bersama bahan B.
Taburkan bawang merah dan cili hijau di atas kacang pol yang siap dimasak tadi. Makanlah bersama- sama roti.
No comments:
Post a Comment