nuffnang ads

Thursday 3 October 2013

KETAHUI NILAI KALORI untuk 10 jenis 'MAKANAN WARUNG'

Tidak keterlaluan jika dikatakan rakyat malaysia mahupun saya sendiri memang sangat mencintai makanan. Pelbagai jenis hidangan dari masakan melayu, cina, india, semuanya bagaikan warna warni yang hebat memikat selera kita. Makan itu tam salah tapi agurkanlah pemakanan anda agarbtidak melebihi jumlah kalori yang sewajarnya diambil dalam sehari. Jadikan kiraan ribgkas ini sebagain panduan...

1. BUBUR NASI (ISI AYAM + BAWANG GORENG) = 1 mangkuk (330gm) nilai kalori: 160 kcal (1.7 gm lemak)
2. LAKSA = 1 mangkuk (680 gm) nilai kalori: 470 kcal
3.  MI KARI = 1 mangkuk (520gm) nilai kalori: 670 kcal (36.8 gm lemak)
4. ROJAK = 1 pinggan (330gm) nilai kalori: 750 kcal (51.2gm lemak)
5. MI BANDUNG = 1mangkuk (420gm) nilai kalori: 510 kcal (26.1 lemak)
6.  BIHUN SUP = 1 mangkuk (580gm) nilI kalori: 510 kcal (17gm lemak)
7. NASI GORENG CENDAWAN = 1 pinggan (305gm) nilai kalori: 550 kcal (22.6gm lemak)
8. NASI PAPRIK = 1 Pinggan (355gm) nilai kalori: 505 kcal (5.1gm lemak)
9. NASI GORENG PATAYA = 1 pinggan (320gm) nilai kalori: 605 kcal (30.3gm lemak)
10. KUEW TEOW TOM YAM = 1 mangkuk (360gm) nilai kalori: 165 kcal (0.4gm lemak)

No comments:

Post a Comment